Радионице Црвеног Крста у оквиру Обогаћеног једносменског рада

Већ другу годину за редом у Основној школи „Бора Лазић“ реализује се Обогаћен једносменски рад. Ученици имају могућност одабира различитих активности у зависноти од њихових потреба и интересовања, као и узраста. Тако су се и радионице Црвеног крста нашле у плану рада.

Почетни циљ покретања радионица је био да се ученици упознају са радом Црвеног крста, првенствено са  историјским развојем  организације. Ученици  би применили  своја знања на такмичењу које се сваке године организује на Светски дан Црвеног крста и  Црвеног полумесеца. Годинама уназад, ученици четвртог разреда Основне школе „Бора Лазић“ су на такмичењу освајали прва места, што је био мотив и будућим генерацијама које су долазиле.

Радионице су постепено расле, као и наше идеје. Од теоријских знања, пут је водио ка практичним, применљивим знањима. Тако су ђаци учили, не само о томе да Црвени крст пружа помоћ угроженим лицима у случају сукоба, природних, еколошких или других несрећа,  да се ослања се на хуманитарна људска права, већ и о превентивном деловању организације у циљу  здравствене и социјалне заштите људи. Запослене у Црвеном крсту Младеновац, Марија и Милица су несебично су учествовале са волонтерима у радионицама.

Програм Црвеног крста је промоција хуманих вредности. Тако су реализоване радионице везане за толеранцију, дискриминацију, дечја права, које су имале за циљ  да се смање насиље међу децом и да се ученици подстичу на уважавање  разлика кроз развој позитивног васпитног окружења заснованог на интеркултуролошким вредностима.

Такође, запослене у организацији Црвеног крста Младеновац су демонтрирале и пружање прве помоћи у случају повреде, крварења, могућег  прелома, постављање троугаоне мараме, превијање завоја.

Активности радионица Црвеног крста у оквиру Обогаћеног једносменског рада  имају  имају за циљ  да унапређење  здравља младих, пруже знања о превенцији од појединих  болести савременог доба, најчешће гојазност.

Радионице Црвеног крста у оквиру Обогаћеног једносменског рада  у Основној школи „Бора Лазић“, Влашка са пуно ентузијазма настављају са радом . Очекујемо и нове учеснике радионица, али и да садашњи учесници напредују и можда једног дана постану волонтери и активисти организације Црвеног крста и пропагирају основне постулате Црвеног крста.

Ивана Којић

Ваш коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2018 Основна школа ”Бора Лазић”