Основна школа Бора Лазић Влашка

Основна школа Бора Лазић Влашка Историјат
 15.11.2023

Историјат

Историјат школе

ОШ “Бора Лазић“, у селу Влашка, покрај Младеновца је основана 1851. г. и као таква је радила пуних сто година. Од школске 1951/1952. уписана је прва генерација ученика у пети разред, а школске 1954/1955. постала је осмогодишња школа. Име Бора Лазић је добила 1955. године, да би се 12. октобра 1963. године са радом почело у новој школској згради у којој се настава одвија и данас. Школа има два издвојена одељења, у Америћу и Сенаји. Од школске 1989/1990. године школа је припојена ОШ “Момчило Живојиновић“, а од школске 1994/1995. године, поново почиње са самосталним радом. Школа има укупно 35 запослених радника.

Бора Лазић

Бора Лазић „Варнава“ је рођен 1921.године у Влашкој. Пре Другог светског рата је због напредних и револуционарних идеја више пута избациван из школе. Од почетка устанка у Србији, повезао се са Народно-ослободилачким покретом и политички деловао на овом терену. Херојски се борио и погинуо као члан СКОЈ-а дана 19.7.1941.године у Кораћици.

Органи школе

Подела задужења – тимови, стручни активи, већа, секције

Реч директора

Поштовани ученици и родитељи,

Бити на челу основне школе, велика је част, изазов, али и одговорност и обавеза.

Наша школа је мала,са свега 150 ученика. Иако мала,  самим уласком у њу осећа се топлина и величина њене душе. Кроз њу је прошло много генерација, много наставника и ученика, јер постоји од  1851.године. Сви они, али и ми који тренутно живимо и радимо у њој,  остављамо траг  у  њеном постојању.  Време неумитно тече. Не можемо га зауставити. У нашој школи имамо мисију да сачувамо све оно што је добро и чини дух наш традиције, нас самих. Сарађујемо  са разним удружењима, али и сами организујемо бројне манифестације чији је циљ очување наше традиције. Чувамо традицију, али пратимо и савремена кретања у области образовања и васпитања, која олакшавају ученицима процес  учења, која развијају креативност  и стваралаштво.

Ученици школу треба да доживљавају као средину у којој  могу слободно да размишљају, истражују, стварају  и исказују своју индивидуалност.

Као директор, али и као бивши ученик, као родитељ  чија су деца ученици ове школе, као мештанин овог села, имам велику жељу и мото да од ове школе створим пријатно и безбедно место у које деца радо долазе. Место у ком деца стичу знања, умења и вештине, постају добри људи.

Циљ ми је да се поносимо нашим ученицима, али да и они са поносом изговарају име своје школе, да из ње односе знање  и лепе успомене.

Све моје знање, енергија, креативност и љубав усмерени су у правцу напретка школе.

Много посла је пред нама. Знам да заједничким радом свих нас, ученика, наставника и родитеља, сваки циљ и сваки врх је освојив.

Директор школе
Виолета Нинковић

Оставите коментар


Не можете прочитати карактере?
Кликните овде за промену слике